Versenyúszók táplálkozási szokásainak vizsgálata

Szerzők

  • Katalin PATKÓ Eszterházy Károly Főiskola, Testnevelési és Sporttudományi Intézet, Eger

Kulcsszavak:

étkezési szokások, versenyúszás

Absztrakt

Az élet minden területén állandó a verseny, mindenki a győzelemre törekszik.
A versenyzők minden lehetőséget megragadnak annak érdekében, hogy eredmé-
nyesebbek legyenek, ebben pedig nagy szerepet játszik az edzés mellet az élet-
mód, a táplálkozás.
Úgy véljük, hogy a helytelen táplálkozás károsan hat a fiatalok fejlődésére, és
nem segíti az elvárható sporteredmények elérését. Vizsgálatunk a versenyúszók
hétköznapi, illetve a versenyek előtti táplálkozási szokásainak elemzésére össz-
pontosul.
A vizsgálati mintába (n=50) (72% lány, 28% fiú), az alacsony elemszám mi-
att, Eger városában versenyúszó összes sportoló beletartozott. A minta átlagélet-
kora 12,2 év, (min. 8 év, max. 26 év) versenyzési tapasztalat 3,7 év. Az adat-
gyűjtéshez önkitöltéses kérdőívet, az adatok kiértékeléséhez SPSS 16.0 Win-
dows statisztikai programot alkalmaztunk.
Az eredmények azt mutatták, hogy az egri úszók táplálkozási szokásai átla-
gosnak tekinthető, nem fordítanak kellő figyelmet a versenyek előtti étkezésük
kialakítására annak ellenére sem, hogy ennek szükségességét belátják. Az étke-
zésük kialakításához a szülőkön kívül szakmai segítséget nem kapnak.

##submission.downloads##

Megjelent

2009-06-08