ENVIRONMENTAL DNA SEQUENCING REVEALS DIFFERENTIAL RESPONSES OF BRYOPHILLUS AND PLANT PATHOGENIC FUNGI TO FORESTRY TREATMENTS

Különböző erdőművelésmódok hatása briofil és növénypatogén gombaközösségekre környezeti DNS-szekvencia adatok alapján

Szerzők

  • Gabriella Fintha Doctoral School of Biological Sciences, Hungarian University of Agricultural and Life Sciences, Páter K. u. 1, Gödöllő 2100, Hungary ; ELKH – EKKE Lendület Environmental Microbiome Research Group, Eszterházy Károly Catholic University, Leányka u. 6, Eger 3300, Hungary
  • Péter Ódor Institute of Ecology and Botany, Centre for Ecological Research, Alkotmány út 2-4, Vácrátót 2163, Hungary
  • Carla M. Leal ELKH – EKKE Lendület Environmental Microbiome Research Group, Eszterházy Károly Catholic University, Leányka u. 6, Eger 3300, Hungary; Doctoral School of Environmental Sciences, Hungarian University of Agricultural and Life Sciences, Páter K. u. 1, Gödöllő 2100, Hungary
  • Adrienn Geiger Doctoral School of Environmental Sciences, Hungarian University of Agricultural and Life Sciences, Páter K. u. 1, Gödöllő 2100, Hungary; Food and Wine Research Centre, Eszterházy Károly Catholic University, Leányka u. 6, Eger 3300, Hungary
  • Anna Molnár ELKH – EKKE Lendület Environmental Microbiome Research Group, Eszterházy Károly Catholic University, Leányka u. 6, Eger 3300, Hungary; Doctoral School of Environmental Sciences, Hungarian University of Agricultural and Life Sciences, Páter K. u. 1, Gödöllő 2100, Hungary
  • Glodia Kgobe Food and Wine Research Centre, Eszterházy Károly Catholic University, Leányka u. 6, Eger 3300, Hungary
  • Réka Aszalós Institute of Ecology and Botany, Centre for Ecological Research, Alkotmány út 2-4, Vácrátót 2163, Hungary
  • Flóra Tinya Institute of Ecology and Botany, Centre for Ecological Research, Alkotmány út 2-4, Vácrátót 2163, Hungary
  • Bence Kovács Institute of Ecology and Botany, Centre for Ecological Research, Alkotmány út 2-4, Vácrátót 2163, Hungary
  • József Geml ELKH – EKKE Lendület Environmental Microbiome Research Group, Eszterházy Károly Catholic University, Leányka u. 6, Eger 3300, Hungary ; Food and Wine Research Centre, Eszterházy Károly Catholic University, Leányka u. 6, Eger 3300, Hungary

DOI:

https://doi.org/10.21406/abpa.2023.11.2.42

Absztrakt

   

##submission.downloads##

Megjelent

2023-09-06